Nog maar 2 plekken! Za 14 okt. Samen DAG voor moeder en dochter (9.30-15.30 uur- info)

Mag het alsjeblieft spannend zijn?

Lieve papa en mama, mag ik de start van het schooljaar alsjeblieft spannend vinden?”

Overgang
Voor veel kinderen is de start van het nieuwe schooljaar spannend (net als andere overgangen!) Na zes fijne, zonnige weken thuis met een rustig tempo, stap je ineens weer in het schoolsysteem.

De spanning bouwt op, onrustige nachten, nachtmerries, kortaf, buikpijn, huilen……Je heerlijke kind verandert in een onzeker schepseltje. Een ouder schrijft me: “Het is zo sneu om te zien…”
Als ouder wil je dit toch niet? Je vraagt je af waar het mis gaat en wat de oplossing is..

Lieve papa en mama, mag een overgang alsjeblieft spannend zijn?
Er is zoveel waar je over kunt piekeren:

“Kan ik het nog wel?”
Mag ik nog meespelen?”
“Vinden ze me nog wel leuk?”
“Vindt de nieuwe juf me wel leuk?”
“Hoor ik er dit jaar wel bij?”

Je stinkende best doen
Voel je de impact van deze vragen?
En we doen hun stinkende best om te helpen:  “Kom op, het wordt vast weer leuk” of “Dat kun jij vast wel” of “Tjemig, wat is dit nou weer” of “kom op hoor, het valt wel mee”.
Ik ben een piekerkind van 46 jaar en ik vind overgangen nog steeds spannend. Nu, na de vakantie, voel ik de spanning in mijn lijf als alles weer gaat starten. En het zijn dezelfde, terugkerende vragen die me onzeker maken: Kan ik hetwel? Willen ouders en kinderen nog wel komen? Lachen ze me niet uit als ik mijn visie vertel? Ben ik wel goed genoeg?

Herkenning
Gelukkig herken ik het en mag het er zijn. Ik wil het niet meer oplossen voor mezelf. Een toffe collega en vriendin waar ik mee kan delen en een partner die me extra knuffelt. Met alles wat er is zet ik de stap. Starten met alles wat ik voel. Ik heb ervaren dat juist die spanning me helpt om te doen wat ik wil doen in deze wereld.

Lieve papa en mama, mag een overgang alsjeblieft spannend zijn?

Oplossing
Stop alsjeblieft met oplossen. Kijk naar je kind en erken dat het spannend is. Alleen al zeggen: “ik zie dat je het spannend vindt” geeft al zoveel lucht.
Zorg voor houvast met een fijn ritme. Een vast en herkenbare indeling van de dag, is een belangrijke houvast in een spannende periode.
Knuffel, stoeien, lekker tegen elkaar aanzitten is altijd fijn; aanraken zorgt voor een toename van het gelukshormoon!

Lieve papa en mama, mag de overgang alsjeblieft spannend zijn?
Namens alle gevoelige kinderen dankjewel!