Een paar jaar terug gaf ik 1 dag in de week les in groep 7. En op 1 van die dagen stond de spreekbeurt van Niels gepland.
Niels hield zijn spreekbeurt over de ruimte. Hij had zich geweldig goed voorbereid. Hij had gezorgd voor mooi plaatmateriaal en een prachtige power point presentatie.
De kinderen kwamen na de pauze weer de klas in en zochten hun plaats. Toen er rust en stilte was vroeg ik Niels of hij er klaar voor was. Dat was hij en hij begon zijn spreekbeurt.
Na een paar zinnen stopte hij. Met rode wangen, opgetrokken schouders en kortademend keek hij me ongelukkig en wanhopig aan. Niels werd overvallen door spanning. Zijn adem zat zo hoog dat hij zich heel onrustig voelde en niet meer helder kon denken. Hij kwam niet meer uit zijn woorden…Hij wilde door, probeerde weer, maar het lukte niet.
Ik heb het even stil gelegd. Niels laten weten dat het heel lastig voor hem voelt, maar dat het okee is, om hem gerust te stellen…Ik heb de klas en Niels uitleg gegeven. Wat gebeurt er nu? Wie herkent dit? Wat is er nodig om de spreekbeurt toch te kunnen geven?
We zijn allemaal gaan staan. We hebben om beurten onze handen, armen, heupen, billen, benen en voeten los geschud. We hebben onze voeten stevig op de grond geplaatst. En we hebben onze aandacht gebracht naar de adem. We hebben de adem naar de buik gebracht.
Daarna heb ik gevraagd of Niels verder wilde en kon gaan. Dat wilde hij wel. Hij maakte het af. Maar het moment van oefening, van ontladen van spanning en opbouwen van vertrouwen en rust in hoofd en lichaam was te kort voor hem.
Ik gaf hem een 9,5! Natuurlijk! Wat een doorzettingsvermogen, wat een goede voorbereiding, wat een interessant onderwerp en wát een lef en moed zag ik.
In het onderwijs en in onze praktijk zien we veel kinderen hier mee worstelen. Spanning, onzekerheid, volle hoofden en onrust… De kinderen krijgen informatie mee waar een spreekbeurt of presentatie aan moet voldoen. Maar wat ik mis is een lesje omgaan met spanning. Wat is stress? Wat gebeurt er dan in je lichaam? Hoe voelt dat? Hoe ga ik daar mee om? Wat helpt mij om toch mijn verhaal te kunnen vertellen?
In onze praktijk staat lichaamsbewustzijn op de eerste plaats!
Veel kinderen zitten in hun hoofd. Met geregeld onrust in het lichaam, een snelle en oppervlakkige adem als gevolg. Zeker wanneer ze zich in een spannende situatie bevinden! Soms zijn ze zich dan niet meer bewust dat ze ook een lichaam hebben. Met twee benen en voeten die stevig op de grond staan.
Af en toe is stress geen probleem, het kan je zelfs helpen om een goede focus te hebben. Maar wanneer stress overheerst of te vaak en te lang aanwezig is bouw je te veel spanning op in je lichaam.
Dit geeft veel onrust in hoofd en lichaam. Fysieke en mentale klachten als onverklaarbare buikpijn- en hoofdpijn klachten, slechte concentratie, druk gedrag, pijn in nek en schouders, hyperventilatie, doemdenken kunnen daar gevolgen van.
Door kinderen zich bewust te maken van hun lichaam, van hun voeten stevig op de grond, lukt het beter om dicht bij zich zelf te blijven. Het lukt dan beter om goed te kunnen voelen hoe het met hen gaat en wat ze nodig hebben. Daardoor wordt het rustiger in hun hoofd, is er meer concentratie en helderheid.
Bewegingsoefeningen helpen hierbij. Het kloppen van je lichaam, het losschudden van je lichaamsdelen, stampen, vegen, veren, springen op de grond, rekken en strekken, aanspannen en ontspannen, voorover en achterover buigingen, zeer actief, maar ook heel vertraagd bewegen, balspelen, tikspelen etc. zijn allemaal manieren om in contact met je lichaam te komen. Om plezier en ontspanning te vergroten. Om rust in je hoofd te verkrijgen.
Daarnaast merk je eerder op wanneer je spanning in je lichaam voelt en kom je daarna ook bij de volgende stap. Waarom voel ik spanning? Ben ik zenuwachtig, bang, alleen…. Wat kan ik doen om dit te veranderen, prettiger te maken voor mezelf? Wie kan ik bijv. om hulp vragen? Kan ik mijn gedachten ombuigen van niet helpende naar helpende gedachten?
Heeft jouw kind ook behoefte aan meer rust in hoofd en lichaam?
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek
of neem een kijkje op onze site om te zien welke mogelijkheden er zijn.